Sinte folk i skogen

Omg, dere skulle vært vitne til hva som hendte da jeg var ute og gikk tur her om dagen.

Jeg går tur hele tiden, for det er strengt talt det eneste jeg gjør uten om blogg, studier og maling. Jeg har lært meg turstier der jeg kan gå og virkelig tømme hodet og føle på at jeg ikke blir gal av alle tankene om hvor trist denne corona-situasjonen er. Jeg går den samme turen hver eneste dag til cirka samme tid. Jeg har valgt denne tiden og runden fordi jeg aldri møter på andre. Du kan jo se for deg hvordan det er å gå tur med en flokk chihuahuaer som bjeffer på hver minste ting fordi de er tøffe sammen.

Men selvfølgelig måtte det komme en dag der min fred skulle bli avbrutt. Jeg vet at skogen er for alle, men vi kan alle være enige om at natur oppleves best når det ikke er andre mennesker til stede. Jeg gikk i min egen boble og ante fred og ingen fare. Bak meg gikk lille Toby som alltid henger i føttene mine fordi han ikke tør å gjøre noe annet. Foran hadde jeg Diaz som er en skikkelig villstyring, og som bestikkes med godteri fordi det er det viktigste som finnes i livet hans. Vi var langt nede i en bakke – Diaz var på toppen. Plutselig ser jeg at Diaz spisser ørene betraktelig og forsvinner ute av syne. Jeg løpet oppover bakken for å se hva som kan ha fanget oppmerksomheten hans. Det var en annen diger hund og eieren dens. Diaz synes den andre hunden er stor, og bjeffer på den. Jeg løper bort og tar ham i bånd, imens eieren av den andre hunden passer godt på sin hund, en ganske rolig rottweiler som ser ut til å ikke ha brydd seg mye om Diaz.

I det jeg sier “beklager” utspiller handlingsforløpet seg på følgende måte: 

-“Du må ha bikkkkkkjja di i bånn!!”

-“Beklager, jeg så ikke at du kom”, svarte jeg.

-“Nei, jæ mærka det! Fy søren! Du må ha bikkkkkjjja di i bånn!”, sa hun sint.

-“Beklager, altså… Jeg går her hver dag, og møter aldri på noen akkurat her”, sa jeg.

-“Nei, men det kanke du forvente i disse dager! Det er jeg som hadde fått skylda om noe sku skjedd de fine småbikkjane dine!”

-“Ja, det er jeg inneforstått med, men jeg hadde ikke gitt deg skylden om noe hadde hendt… Beklager igjen”. Svarte jeg igjen.

-“Jeg har sagt fra til SÅ MANGE som drivær på som du gjør! Ingen som hørær!”. Ropte hun.

Som dere skjønner var ingen beklagelse god nok for denne kvinnen, og hun fortsatte lenge å gjenta de samme setningene og kjefte og smelle. Til slutt ønsket jeg henne en god tur videre, men da svarte hun ikke, men gikk sint avgårde. Rottweileren snudd seg rolig og så ut til å gjerne bli med Diaz på løpetur i skogen.

Jeg har ikke grått spontant i skogen siden jeg var liten, men etter å ha fått så sykt mye kjeft måtte jeg felle noen tårer. Ikke fordi jeg ikke skjønte at jeg fra nå av må være mer forsiktig, men fordi jeg ikke skjønte grunnen til at damen var så sint og ufin. Jeg ville aldri skjelle noen ut på en sånn måte, men heller rolig sagt det jeg mente. Det er ikke båndtvang enda, og som nevnt går jeg samme runde hver dag og møter ikke folk, så jeg trodde ikke faren var der. I alle fall har jeg bevisst hatt hundene mer i bånd etter denne hendelsen, og har heller faste steder med mer oversikt der jeg tør å ha 1-2 løs. Jeg lover dere at den gleden Diaz har i øynene og i kroppen når han løper rundt i skogen, den gleden skulle gjerne du og jeg hatt og, for han er faktisk lykkelig…. Jeg gruer meg til første april når båndtvangen inntreffer igjen, men har selvsagt respekt for at det er slik som det er.

Men hallo. Neste gang du vil gi noen en heads up på at du er imot noe de gjør, ikke kjeft på dem! Å kjefte hører ikke hjemme noe sted, men det er heller rom for å snakke konstruktivt til andre isteden for å hyle og skrike. I disse dager skulle man tro at det var mer rom for å være litt koselig, men den gang ei. Husk at ingen lytter ekstra bare fordi du kjefter og smeller! Er det en norsk greie å kjefte på andre?

Et av de nydelige stedene vi passerer på tur ♥

24 kommentarer
  1. Det er slike som deg som gir oss andre hundeeiere dårlig rykte. Hunder SKAL være under kontroll. Dvs at de SKAL være i bånd hvis du ikke klarer å ha kontroll på dem. Om det er store eller små hunder har absolutt ingenting å si.

   Jeg er drittlei dere hundeiere som ikke tar ansvar. Hva hvis disse små “uskyldige” og aggressive hundene dine hadde løpt bort til en annen hund, som var i bånd, og hundene dine hadde blitt skambitt?

   Vil du virkelig hundene dine så vondt?

  2. Enig med Thea her. Nei, det er ikke båndtvang enda, men det er alltid krav om at du skal ha kontroll på hunden(e) dine. Om de løper bort til andre som ikke vil ha de bort har du ikke kontroll.

  3. Tenk hvis hunden hennes hadde angrepet hunden din, om ikke du hadde lagt skylden på hennes hund så hadde eieren av hunden fått skyldfølelse. Jeg har også en liten hund som deg men jeg har alltid hunden i bånd av respekt for andre hundeeiere!!

  4. Vet dere hva folkens, mennesker gjør feil innimellom, og det er GREIT! Hun skjønte jo greia selv, og hun forstod poenget, men som hun sa, det går an å si fra på en ordentlig måte til folk.. Nå gikk det bra i det tilfellet her, da har man lært til en annen gang. Er så utrolig unødvendig å legge igjen masse sure kommentarer om “tenk hvis” “Tenk om”, som om aldri dere gjør feil liksom..

  5. Kan dere aggressive, besserwisser, moralpoliti ta en beroligende pille av noe slag? Dere er en mye større samfunnsplage enn hunder som er løse. Hold kjeft litt oftere. To ører, én munn (og ti fingre).

  6. Uff mange sånne og møte på. Har hund selv og lar han løpe mye fritt. Han er super mammadalt og tør ikke løpe bort til andre men kan bjeffe på folk, har blitt skjelt ut flere ganger på det året jeg har hatt han selvom jeg har beklaget eller hatt han under kontroll.
   Forstår virkelig at du ble nedstemt og satt ut, det er sykt kjipt å bli kjeftet på for noe sånn…

  7. Ja,den samfunnsplagen kan smitte fra hunder, og jeg hadde også kjeftet for sjangsen for at jeg hadde blitt skremt av en liten hund sånn er stor.. altså sånn skvette skremt, og da sier man ting man ofte mener,uten og legge på filter

  8. Du burde ha hundene dine i bånd hvis du elsker dem. Du kan ikke ta den sjansen der. Kjenner til så mange historier hvor chihuahuaer har blitt og død av store hunder. Du hadde flaks nå at hunden hennes var så lydig og ikke biter hunden din. Du må
   Tenke mer på sikkerheten til hundene dine. Det er det verste du kan gjøre mot hundene dine ikke ha dem i bånd. Du risikerer livet dems.

  9. Jeg liker nok best srlv at hunder er bånd når jeg møter på dem, uansett størrelse. Bittelitt redd hvis de kommer galopperende 🙂 Men jeg synes alltid man kan si fra om ting på en fin måte. Jeg tenker at hun du møtte på sikkert har bakenforliggende årsaker til sinne sitt, hun er nok også preget av corona -tanker, og det får utløp på rare måter sånn som man har det nå. Det virket for deg som om du var eneste årsak, men kan godt være preget psykisk av andre ting.

  10. Støtter deg!
   Vi kommer så mye lenger mer vennlighet og åpenhet.

   I Budapest går alle hundene løse utenom på kollektiven, der skal de ha munnkurv. Hunder lærer sosiale kunnskaper og stemningen er en helt annen enn den du møtte på.

   Hunder er ment til å være frie, løse dyr, og Norge burde hatt samme holdning som Budapest der hunder blir trygge på hverandres kroppsspråk og kan ha bedre liv fordi mennesker ikke gjør dem utrygge på hverandre.

   Å skjelle ut noen er ikke løsningen, uansett om budskapet hennes var ansvar eller trygghet: det kommer ikke gjennom. Hun burde vært sluppet løs i menneskeflokk for å lære seg å sosialisere, sånn som hundene i Budapest.

  11. Redde folk blir reagerer ofte med sinne. Ganske mange misliker å møte hunder uten bånd (uansett størrelse). Man vet aldri hva som kan skje, kanskje er den løse hunden ustabil, men samtidig kan hunden den møter være ustabil også og da hjelper de ikke alltid at bare den er i bånd. Jeg synes selvfølgelig hun kunne sagt ifra på en bedre måte, men synes også du kunne hatt bånd på hundene dine selv om det var noen dager igjen til offisiell båndtvang. Du vet aldri hvem du møter, og f.eks. redde småbarn er like redde i mars som i april.

  12. Jeg personlig tenker: sikkerhet først… Med alle i bånd, blir det mye mindre styr, uenighet og hvem sin skyld og bla, bla, bla.

  13. Skjønner denne dama godt. Jeg liker ikke hunder, hverken store eller små. Så når hunder kommer løpende mot meg spiller det ingen rolle at eieren sier «den er bare snill». Jeg vil fortsatt ikke ha hunden nær meg. Skulle ønske hundeeiere kunne respektere at det finnes mennesker som er allergiske, redde osv. Ja til båndtvang hele året!

  14. Har du ikke kontroll på hunden så skal den være i bånd. Og nei det er ikke båndtvang, men om du skal ha hunden løs så må du ha kontroll på den. Jeg syns damen du møtte har lov til å kjefte på deg. Hadde det vært meg så hadde jeg også kjeftet på deg. Du skal være glad for at hunden hennes var av den rolige typen. Håper du lærte en lekse der.

  15. Herregud så mye negative komentarer du får! Føler ska på vegne av mange i kommentarfeltet her! Hvem vet pokker om du har kontroll på hunden eller ikke, det er for faen et levende vesen med tanker selv, det er ikke noe robot! Og selvfølgelig elsker hun hundene sine! Flere her i kommentarfeltet burde ikke fått lov til å være på nett og kaste fra seg oppgulpet sitt!
   Jeg liker heller ikke at hunder ikke er i bånd, men jeg hadde så klart sagt det på en mer høfflig og roligere måte. Makan til dårlig oppførsel på folk, noen har vist blitt slått i hue og glemt alt av folkeskikk og høfflig oppførsel!
   Dette er ingenting å bry seg om Aurora, kos deg med de nydelige hundene dine og jeg håper hun damen innser hvor mye hun har “Drete på draget” og oppfører seg normalt neste gang du ser trynet hennes.

  16. Er ikke noe vits å kjefte på folk. Men denne personen er nok rimelig lei av folk som bare bryter reglene fordi de selv ønsker, det er faktisk båndtvang! Det hjelper ikke hvor liten eller stor hunden din er, eller hvor snill eller slem den er, båndtvang gjelder alle. Syns du det hadde vært så kult hvis det plutselig hadde kommet en stor hund i full fart alene mot deg og hunden/hundene dine? Denne personen var nok bare veldig lei av folk som bryter reglene…

  17. Sorry but not sorry. Litt for din egen del at du bør ha de i bånd uansett så lenge du ikke er på inngjerdet område. Min store hund er egt snill som dagen er lang, men etter å ha blitt angrepet av tre forskjellige små hunderaser er han nå lite velkommen for løse bikkjer. De eierne hadde sikkert litt av samme tankegang som jeg tror du har, at de er da så små at de får ikke skadet noen. Men i verste fall skader de andre hunder psykisk, og enda verre så møter de ratt på en dag en som min hund som allerede er livredd små hunder og blir momentant avlivd av bikkja mi. Ikke meningen å virke sur, men det er konsekvenser.

  18. Flott at du lar hundene dine løpe fritt! Skjønner at det er mange her i kommentarfeltet som ikkje burde ha hund( de som ALDRI ville la den løpe fritt og hilse på andre hunder). Det skal mye til før hunder går til angrep mot hverandre når de er løs, det ligger ikke i dems natur(går de i bånd derimot føler de seg fort truet). Men det verste er folk med hund som blir livredde selv når de møter en annen hund. Hunden merker det veldig godt og vil da umiddelbart reagere og tro den andre hunden er en trussel. La nå for Guds skyld hundene hilse på hverandre i det minste.

  19. Beklager, men jeg blir sykt forbannet på dem som lar hundene sine gå løse uten bånd. Med mindre man er på egen eiendom eller på fjellet hvor det er mer avsidesliggende åser og sletter hvor man lettere kan ha kontroll på dyra. De aller fleste kommuner har båndtvang året rundt. Du kan fort ende opp med 1200,- + i bot om du blir tatt. Og det er nasjonal båndtvang fra april til oktober grunnet viltdyr og deres unger. Uansett hvor stor eller liten hunden din er så kan de gjøre nok skade på både mennesker og dyr. Spør meg alltid; folk som slipper hundene sine løs kan umulig være særlig glad i dyra sine? Hva om din hund blir redd en person eller annet dyr som kommer brått på? For så å glefse eller bite etter folk eller andre dyr? Er det så viktig å ha hundene løs at du i verste fall må avlive den pga du som eier ikke tok ansvar?

   Har selv blitt angrepet mange ganger på joggetur og flere hunder har snitret fingrene mine. Dette er faktisk både hunder i bånd og løse. De fleste av hundene er små selskapshunder og det er som regel de som er verst etter min erfaring 🙈😂 Store hunder i mini kropp!
   Skjønner godt hun dama som ble sint. Hun reagerer nok som meg. Kjefter fordi du har blitt angrepet og nesten bitt av andre hunder på tur eller joggetur. Det er lett å sitte inne bak et tastatur å ta seg nær av å bli kjeftet på. Har hatt større hunder enn dine og det er som regel vi som har større hunder som får skylden når små hunder angriper. Denne damen var nok redd for at rottwaileren hennes skulle bli provosert osv. Og ble redd.

   Er stor tilhenger av deg. Men akkurat her har jeg mer sympati for hun med rotwaileren. Har man ikke hundene i bånd må man ta konsekvensen enten det er bot, kjeft eller avlivning.

  20. Det er en grunn til at det er båndtvang. Det handler om sikkerhet for både din hund, andres hund, for vilt i skogen, og ikke minst om respekt for de som er redd for hunder. Typisk utsagn er «ja men hunden min er så snill» eller «han vil bare leke» er helt totalt bak mål. Spiller ingen rolle. Uansett kan man aldri ha 100 % kontroll på en løs hund, og derfor bør den holdes i bånd. Gjerne flexibånd med stor frihet, men i bånd. Sikkerhet og respekt er det viktigste her.

  21. Jeg er utrolig glad for at jeg bor i Finnmark hvor det er masse plass til å gå uten å møte folk, og hvor folk flest synes det er greit med løse hunder så lenge man roper de inn når man møtes! Du har helt rett, – det er en heeelt annerledes lykke i øynene på hundene når de får utforske fritt, og den lykken unner jeg dem ❤️

  22. Jeg hadde blir skikkelig sint om en løs hund løp opp til min hund. Han er trent til å ikke hilse på hunder på tur, og det oppleves invaderende for oss begge når andre hunder gjør dette. Det er dessuten båndtvang nå Aurora. Følg reglene, du kan få bok om du har hunden løs

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg