Juletradisjoner

I år er en litt annerledes jul fra hvordan det har pleid å være. Dette er første gang Haakon og jeg inviterer hjem til jul, og det føles både litt gøy, rart og annerledes. Vi vet jo ikke om det blir her igjen neste år, fordi vi bor ganske usentralt, og tar hver dag litt som den kommer, så plutselig er alt snudd på hodet igjen til neste år. I hvert fall har julen pleid å være hjemme hos mamma, men hun har som de fleste på hennes alder et litt mindre hjem enn hun hadde før. Vi bor jo i generasjonsbolig, så man kan på sett og vis si at vi bor i hver vår leilighet. Èn ting som er tradisjon og fortsatt er, er at mamma lager maten. Hun har sort belte i julematlaging, og har gjort dette hvert år så lenge jeg kan huske. Til jul har vi nesten ALL julemat, forutenom pinnekjøtt. Vi har altså kalkun, ribbe, julepølser, medisterkaker, juleskinke og masse tilbehør. Denne tradisjonen tror jeg selv a jeg kommer til å følge, for det føles nesten litt simple life å skulle bare ha én ting på juletallerkenen. Det er virkelig et spisebonanza.

På selve juleaften pleier mamma stå og lage mat hele dagen. Jeg selv drar alltid på graven til pappa og kjemper mot tårene og savnet. Videre prøver jeg alltid å få med meg litt hyggelig juletv, men tiden går ofte så fort at jeg ikke rekker noe særlig mer. Klokken 17 ringes julen inn, og da har vi på sølvguttene imens vi drikker sjampanje og skåler julen inn. Ettersom maten blir ferdig setter alle seg til bords, og maten er satt opp som en buffét på kjøkkenet, som alle kan gå og ta av i tur og orden. Som regel drikkes det rødvin til maten, men det hender jeg personlig går for bobler. Når folk sakte men sikkert begynner å bli forsynte, er det egentlig tid for dessert. Personlig hopper jeg fort over, fordi jeg er allerede så mett av all julematen, og vil komme i gang med julegavene. Vi samles alle sammen ved treet, og noen blir utnevnt til å lese på gavene. Èn og én åpnes gavene, og det varmes å se at alle blir (som regel) glade for det de får.

Når gavene omsider er åpnet, blir klokken fort litt, og det er snart leggetid for alle sammen. Jeg pleier å bli sittende våken med Haakon og eventuelt søsteren min og kjæresten hennes. Første juledag har vi alltid en helt nydelig julelunsj, gjerne med familie på besøk. Da går det i rester fra julemiddagen, egg, bacon, rundstykker, roastbeef, sild og så videre. ENDA MER MAT, i hvert fall… Når kvelden kommer 1.juledag er jeg alltid ganske seig, og kaller det en dag. Noen ganger kan man jo egentlig dra ut og ha det gøy, men vi bor så langt ute i huttiheita nå, at vi kanskje ikke får anledning.

Ligner min jul på din?

 

Holly gleder seg til jul ♥

Bordet er dekket og klart for julaften!

1 kommentar
  1. Så fint du har dekket på!
   Høres ut som dere pleier å ha en veldig fin julaften, og det håper jeg dere får i år også 🙂
   God jul!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg