Har jeg ikke sett det verste?

Her om dagen lagde jeg en matrett som bestod av kylling, kalkunbacon, parmesan og hjertesalat.

La oss si det slik at hver gang jeg spiser kjøtt, er det en liten stemme i hodet som spør meg om jeg gjør det rette. For eksempel synes jeg det er vanskelig å spise reker, fordi hver eneste lille reke på loffskiven er ett liv…. Man ser øyne dems, og må ta av skallet. Reker er noe jeg spiser sjeldent, men det hører liksom sommeren til… Ellers spiser jeg veldig lite og nesten ingen svin uten om litt her og der, og når jeg er på restaurant eventuelt. I fjor fikk jeg en ordentlig oppvekker da jeg så dokumentaren om griseindustrien. Herregud, jeg var faktisk vegetarianer i én uke, og tanken på kjøtt var bare kvalmt. Sakte, men sikkert falt jeg tilbake til vante vaner, for uten om at jeg kuttet gris godt fra kostholdet, og opprettholder dette nogenlunde. Jeg spiser per i dag mye kylling, både i pølser, skinke, burger, taco og så videre. Det er da en stemme i hodet mitt som hvisker til meg grusomme bilder av kyllinger som vandrer rundt på en trang plass og er redde, og ikke minst flere som faller og skader seg underveis.

Problemstillingen min er om jeg rett og slett ikke har sett nok til å skjerpe meg? Jeg elsker jo dyr, til og med krabber, og ikke minst reker, kuer… Alt så og si. (Krabbe har jeg riktignok holdt meg langt unna en stund nå).Hvorfor sitter jeg allikevel og lefser det i meg som om alt er i orden? Jeg hadde jo aldri spist en ku eller kylling om jeg måtte slakte den selv… Er det slik at jeg er nødt til å oppsøke et slakteri og faktisk få det inn med teskje at det jeg driver med er selvmotsigende, og at jeg rett og slett er for naiv? Jeg er stygt redd for at det jeg driver med er å spare meg selv for det verste, og derfor kan jeg leve i min egen naive boble. Her kan vi egentlig dra inn hulelignelsen til Platon – på en måte… fordi jeg rett og slett har lenket meg fast, og vet faktisk null og bada om hva som venter meg. På Camp Kulinaris fikk jeg noen smakebiter på hvordan det kan se ut på ekte, og det ga meg skikkelig avsmak. Allikevel fortsatte jeg å spise kjøtt.

Jeg spiser lite rødt kjøtt, mye fordi det ikke er bra for helse eller miljø. Fremover må jeg lære meg å kutte enda mer ned på kjøttet – frem til jeg faktisk har kunnskap nok til å ta standpunkt i om jeg bør spise kjøtt eller ikke. Kanskje jeg skulle sjekket mulighetene for å oppsøke et slakteri eller en gård der de avler til slakt? Kanskje jeg kunne fått mer innsyn og virkelighetssyn på hvordan maten havner på bordet vårt….

Hva tenker du?

14 kommentarer
  1. Det er vanskelig å si hade for alltid til ting man liker å spise. Det jeg gjør er at jeg har begynt å spise mest mulig vegetar også hvis jeg er på middag hos familien osv så spiser jeg kjøtt. Etterhvert som man begynner spise vegetar så vil man ofte heller velge det også, og det blir lettere og lettere! 😁 Men mitt råd er å ikke prøve å sette et «label» på hva du er, sånn at du føler at du ikke «får lov» til å spise ting osv. Så lenge du gjør noe er det bedre en ingenting. Bytt ut 2-3 måltider til å begynne med😁

  2. Kyllingene har det ikke så godt nei… Huff. Du må nok bare bruke litt tid på å finne ut hva du vil gjøre. Ta små steg. Men det er virkelig sant om man gradvis kutter ut kjøtt, tenker man mindre og mindre på kjøtt, og da også kjøper mindre og mindre kjøtt. Fokuser mer på fisk da, hvis du er glad i det? Jeg spiser mest hvit fisk, tunfisk, bønner, linser, grønnsaker og poteter til middag. Med gode krydder som chili, cayennepepper, urter, karri, god sennep, røkt chili saus, rød jalapeño o.s.v slik at det blir mye smak! Hvis jeg spiser laks, spiser jeg kun vill laks, for jeg støtter ikke oppdrett. Meget sjelden jeg spiser kjøtt. Spiste mye kjøtt før. Jeg foretrekker vilt kjøtt hvis jeg først vil ha kjøtt. Det er naturlig, og de har hatt et fint liv, og blir humant avlivet. Du finner nok ut av det! 😀 God Fredag, fine deg! <3

  3. Kylling er ikke sunnere enn annet kjøtt. Jeg anbefaler å se dokumentarer som what the health, eller game changers. Jeg spiste også mye kylling før, nå spiser jeg mest vegetar, og av og til fisk

  4. Kyllingen i Norge er nok den kyllingen som har det best i verden. Norge har et strengt regelverk, og alle som driver på med kylling har regel messing besøk av Mattilsynet . Jeg har vert i mange kyllinghus, og det er langt ifra så grusomt som folk skal ha det til. Det har seg faktisk sånn at dyr som produseres til menneske mat har det bra de også. De har god plass, godt klima og holder seg aktive. Jeg anbefaler deg å ta turen ut til folk som driv med kylling, storfe osv. Å se med egne øyner hvor bra faktisk dyra har det. Døm med egne øyner, og ikke døm etter 1 dårlig rykte. De aller fleste bønder bryr seg om dyra sine, og ønsker at dyra skal ha et godt liv.

  5. Man må selv velge. Jeg elsker også dyr. Jeg tok et valg for mange år siden (+ – 30 år siden) om å ikke spise noen som har like stor rett som meg til å leve. Spise lidelse ville jeg rett og slett ikke. Industri dyrene innebærer mye lidelse. Har aldri angret. Men respekterer andre som velger å spise kjøtt. Min samboer er kjøtteter.

  6. Det går an å elske dyr og likevel spise kjøtt. Det gjør jeg. Her i landet har generelt dyrene det veldig godt før de går til slakt(også en grunn til å velge norske råvarer) og det er mange ufortjente dårlige rykter om hvordan dyra har det(det er alltid noen dårlige eksempler som ødelegger for alle, men majoriteten er noe annet). Jeg har hatt blant annet hatt sauer som jeg var sååå glad i og som hadde fine liv både i fjøset og til fjells på beite. Likevel har jeg alltid spist sau og lam – fordi det er naturlig som mat for meg. Har ingenting imot at folk blir vegetarianere, men om du er usikker på hva du vil så er det jo ingen som sier du må være enten eller. Jeg heier på et variert kosthold der man spiser det man har lyst på! 👍😊

    1. Hvorfor må du kutte helt?
     Variert kosthold hvor halve tallerkenen består av grønt og resten (?!) med kjøtt fra dyr som har hatt det bra. Det finnes noe som heter REKO, der kan du handle varer rett fra bonden. Disse bøndene kan du ta kontakt med på forhånd og du kan velge å handle fra gårder hvor du vet dyra har hatt det bra. Egg fra hagehøns, økologisk lam, hjemmebakt brød, frilandsgris(gris som bor ute) gressfora storfe(dyr som ikke har fått kraftfôr) er eksempler på varer du får handler i REKOringen. Og selvfølgelig en haug av sesongvarer som grønnsaker og frukt/bær. Reko kan du søke opp på Facebook og da finner du en som er nærmest der du bor 👍

  7. En transition kan ta tid det. Fra den spede begynnelse til det å faktisk gjøre et bevisst valg basert på alt av både kunnskap og verdier. Det er et valg som krever oppriktig ærlig dedikasjon fordi det griper inn i det daglige livet på alle områder. Men, man tar en dag om gangen, og gjør så godt man kan. Når man har prosessert ny lærdom, og det kan har satt seg, kan man ta et skritt til. Du trenger ikke dra til et slakteri for å finne ut av om du vil være veganer. Det du må gjøre er å kjenne etter i deg selv, og finne et klart svar på om du mener alle skapninger på denne planeten har rett til et fullverdig liv i frihet i harmoni med naturen og med sin egen verdi som det de var skapt som og skapt til. Eller om du faktisk finner ut at du ikke synes det. Jeg anbefaler deg å melde deg inn i noen veganske grupper på FB, det vil kunne hjelpe deg litt videre i prosessen din. Og om du føler at du trenger å se mere grusomheter som begås mot dyr finnes det mange sider på FB du kan like som deler masse info om det. Lykke til!

  8. det er veldig trist å se kommentarer om at dyrene i Norge har det fint, for det har de viiiiirkelig ikke.
   kyllinger lider her til lands; så det å spise kylling og egg er noe av det verre man gjør. det var de to siste tingene (med melk) jeg fjernet fra livet litt da jeg trodde på at de hadde ett supert liv.

   det vi i Norge er flinke på er å skjule sannheten. vi er ikke ett åpent land. og da Mattilsynet gjøre sine besøk varsler de i forkant slik at bønder kan rydde opp (oooog selv med tanke på dette er det så mye grusomme funn at det er helt makabert).

   anbefaler å se earthlings eller dominion. dominion er ny dokumentar så litt ferskere videoer og fakta, men begge to er ganske relevante..

   fiskene i Norge har det også helt grusomt. vi må ned fra hesten vår å slutte å tro vi er bedre enn andre, cuz we aint.. “men vi bruker bedøvelse” – ja kall nå kvelning av gass som er smertefullt for bedøvelse :/

   jeg elsket dyr og spiste dyr før, men ble sakte men sikkert mer og mer bevisst på ting som skjedde og hvem jeg spiste. sluttet med gris, ni år senere forsvant dyrehager, så storfe, så kjøtt, så ull, så fisk og deretter veganer.. alltid vært imot pels og skinn.
   jeg reddet edderkopper som liten, men spiste pølser; lite logisk men slik er vi født og lært opp.

   men i 2020 har det aldri vært lettere å handle etter sine etiske prinsipper, og det er så flott. livet som veganer er så forbanna bra. skyldfølelsen er borte, formen er bedre og livet er bare så mye bedre.

   lykke til med eventuelle valg. prøv deg litt frem, smak ting flere ganger, ikke bli sint om du failer, meld deg på veganer utfordringen for tips (selvom eventuelt vegetar er første steg så får man mye tips) .ikke vær for hard mot deg selv.. og sist; fantastisk at du reflekterer over slikt og deler det.

  9. Fint at du tenker sånn Aurora. Vokste selv opp på en gård og pga alt jeg var vitne til der, kuttet jeg ut alt av kjøtt og dyreprodukter da jeg flyttet hjemmefra for syv år siden. Vil virkelig anbefale the game changers på netflix og earthlings så kan du ta et standpunkt selv uten å utsette deg for ekte slakteri om du absolutt ikke virkelig ønsker å dra dit selv 🙂

  10. Til dere som har er forvrengt bilde av Norges dyrevelferd og tror den er bra pga aktører som Nortura, matprat og melk.no fremstiller det sånn på korte reklamesnutter:

   95% av ALLE oppdrettsdyr i Norge ser ALDRI dagslys og de resterende 5% får sett VELDIG lite av det.

   99,7 prosent av alle griser i Norge lever hele livet innestengt i trange små betongbinger og mange med helseproblemer inkludert.

   Når de skal bli drept så blir de satt inn et co2 kammer, hvor grisene ider sterkt før de blir slaktet – søk: ” gas chamber pigs” på YouTube.

   Kyllingene lider samme skjebne som grisene og ca 99% av de er også innestengt hele livet.

   Kyllinger er avlet for å vokse så fort så mulig slik at dem blir store og fete – det medfører til at kyllinger har store helseproblemer der store deler av de har nakkeskade, betennelser, leddskader og mange av de knekker beina sine.

   Dette er fordi de vokser så fort at beina ikke klarer å holde følge, så de knekker i to og de lever med knekte ben til de er store nok til å bli slaktet, det er ca når dem er 2 mnd gamle.

   Norge har samme praksis som de aller fleste land, ikke la dere lure. Alle andre land bruker samme argument som Norge om at de har bedre dyrevelferd – Norge er faktisk verre på noen punkter som f.eks: grisevelferd.

   I Norge så blir 3.5 millioner, 1 dag gamle hanekyllinger kvernet levende fordi industrien ikke har bruk for hanekyllinger.

   Til dere som er imot dyremishandling, boikott alt som har med dyreproduksjon å gjør.

   Det er mye annet som foregår i Norge, men blir for mye å skrive alt, men her er noen linker med informasjon:

   https://dyrevern.no/article/fakta-om-hons/

   https://dyrevern.no/article/fakta-om-gris/

   https://dyrevern.no/article/fakta-om-ku-kalv-og-okse/

   https://dyrevern.no/landbruksdyr/sau-og-geit/

   Hanekyllinger blir kvernet:

   https://www.tv2.no/a/8144425/

   Følg AFE – Animal Farming Exposed på Facebook.

   https://www.facebook.com/afexp/

   Der kan dere se undercover videoer og bilder av Norske gårder.

   Anbefaler alle å se Brennpunkt: griseindustriens hemmeligheter.

   Dette er en dokumentar av Norun Haugen, mens hun var undercover i griseindustrien.
   Denne dokumentaren kan hjelpe dere med å innse at Norge praktiserer det samme som de fleste land.

   https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/2019/MDDP11000519/avspiller

  11. Hei! Anbefaler deg virkelig å se dokumentarene «The game changers» og «Cowspiracy». Jeg har nylig bestemt meg for å være vegetarianer selv og det er ikke en så veldig mye større endring enn man tror. Finnes såå mange kjøtterstatninger og andre ting du kan bruke i matlaging. Anbefaler forresten å prøve grønnsaksnuggets fra findus som smaker heeelt fantastisk. Du kan kutte dem opp og bruke dem i alt mulig. Ellers er jo også falafel godt og bønner kan brukes i veldig mye☺️ Grunnen til at jeg valgte å bli vegetarianer var fordi at når jeg så hvordan kjøttindustrien både var for miljøet og dyrene ville jeg rett og slett ikke være en del av det. Sitter igjen med så mye bedre samvittighet etter å ha spist et vegetarisk måltid, og samtidig kan det være minst like godt. Det er jo også mye bedre for helsen.🥑🥰

  12. Selv tenker jeg på at man bør gjøre alt med måte, det er nok hardt å vende seg av med kjøtt eller kylling og det man ellers har gjort hele livet. Samtidig er det nok lurt å kutte ned en til to dager i uka uten kjøtt, slik at det i hvertfall blir slaktet mindre med tiden. Synes du bør spise det du spiser med god samvittighet, og ikke hate på deg selv fordi du spiste et dyr. Evt boikotte de merkene der slaktingen og levevilkårene til dyra har vært svært dårlig.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg