De “gamle” mobberne

Det er ikke til å stikke under en stol at samfunnet vårt ikke er fullkomment.

Aksepten og respekten vi har for hverandre har enormt forbedringspotensiale. Fordi jeg stadig oppsøker situasjoner der jeg må ut av komfortsonen, lærer jeg veldig mye om meg selv og andre. Jeg selv har hatt en positiv utvikling der jeg er mye mindre fordomsfull enn hva jeg var for bare noen få år siden, i tillegg til at jeg er mye snillere og opptatt av mennesker rundt meg.

Noe som har gitt meg en realitycheck i mitt unge voksne liv er hvordan enkelte grupper av mennesker blir sett ned på, ikke respektert eller dømt av en annen gruppe. Den gruppen jeg har lært at dømmer mest, og som er vanskeligst å nå inn til er gruppen fra 40 år og oppover. Da jeg jobbet som leder i en bedrift ble jeg ofte fortalt at “du er ung, så dette skjønner du ikke enda“. Når ble det å være ung synonymt med å være dum eller mindrevitende? På Camp Kulinaris da jeg var restaurantsjef snakket Mikael og Johanna ned om meg fordi jeg var UNG. Det er jo tydeligvis umulig at en person på 27 år kan vite noe som helst i den “eldre” verden. Siden jeg var ung og blond, var alt jeg prøvde å få til tull og lek. Beklager, men det gikk det en kule varmt da jeg så at de kunne snakke sånn om meg. Å bli kalt mindre smart på grunn av utseende og alder er helt sykt. Det er en form for diskriminering, og det tar jeg faktisk avstand fra.

Jeg ønsker å dra dette temaet over på det viktige. Selvsagt er ikke alle i en slik alder såpass innsnevret, men jeg tror at ettersom man blir eldre og lærer mye, bør man være obs på at man allikevel ikke vet alt. Nyere forskning og teorier om ting danner seg hele tiden, og samfunnet vårt er i konstant endring. De som er villige til å gå reisen og hele tiden være nysgjerrige, er de som scorer høyest og kan i det minste legge fra seg gammelt nytt, og heller være villig til å lytte. “Klokest er den som vet det den ikke vet”, ble en gang sagt. Problemet er vel at man som eldre er mer selvsikker, har mye erfaring og har lært seg sine mønstre og taktikker som har fungert for dem i svært lang tid. Det blir kanskje som å “lære en gammel hund å sitte”? Det er fullt mulig, men det er mange som gir det opp.

I arbeidslivet er ofte diskriminering av alder, kjønn og etnisitet et kjent problem. I en bedrift som er preget av en kultur der ledelsen for eksempel kun består av 40+, og de ansatte 35-, kan det av og til ligne litt på en foreldregjeng som prøver å utnytte de unge til å gjøre det kjipe arbeidet. Når det kommer til kjønn er det en kjent sak at kvinner har vanskeligere for å både tjene det samme so menn, men det er også færre ledere som er kvinner. I tillegg vet vi jo alle hvor vanskelig det kan være å få jobb om man er av utenlandsk opprinnelse.

Jeg sier bare what the fuck? Jeg synes det er flaut at samfunnet vårt er så innbitt at det finnes slike tankesett enda. Jeg gleder meg til min egen åpne generasjon blir litt eldre, og at vi tar med oss verdier og holdninger som er unike for vår generasjon, nemlig mer åpenhet for at alle er forskjellige, at det er ok å være kvinne, være ung eller hete Ali. Om ikke frykter jeg at vi også gror oss inn i tankesettet som er i generasjonen før oss. Slike verdier og holdninger har faktisk vist seg å gå i arv i bedrifter, spesielt familieeide. En bedrift bør derfor etter min mening være evig ute etter å tilpasse seg samfunnet, være villig til å endre seg, og ikke minst ha øynene opp for de nye talentene de kan få om de ikke er så innsnevret.

Om vi skal få til en endring i samfunnet vårt må noen stå starte med å peke på hva som er grei og ikke. Et godt eksempel er serien “Heksejakt” PÅ TV2 SUMO, der vi tydelig ser hvordan kvinner kan bli behandlet i flere av dagens bedriftskulturer. Er ikke dette synd? Vi må få til en endring. Punktum.

 

 

19 kommentarer
  1. Eg er av de gamle mobberene eg da, men har aldri mobba, og kommer aldri til å gjøre det. Veldog glad for å høre at du utvikler deg. For har vel berre en gang før kommentert bloggen din, og det var i forbindelse med et innlegg du hadde om at noen var så «utenksomme» å gå på butikken uten å ha «stelt» seg slik du mener en bør gjøre. Oppfordra deg dengang til å heller oppsøke disse «utenksomme» menneskene og spørre koffor de ikkje var tipp, topp, og «velstelte». Så Veldog glad Aurora for at vi lærer så lenge vi lever. Eg for min del syns stort sett det er en fryd å følge deg. For du er en utrulig fin person. Men, du har nok fordommer du og, sjøl om det er ei stund til du blir 40 🙂 Vi har alle et forberdingspotensiale. Uansett alder, kjønn osv.. vi kan kun lære av feila våre. Heier på meg sjøl, deg og alle andre, som innser våre feil og mangler, og tenker gjøre noe med de ❣️👏

  2. For meg, har det faktisk blitt en ‘greie’ å utnytte det at jeg er blitt gitt et ‘aldersløst’ utseende til å holde alderen min skjult nettopp av de grunner du er inne på her. Jeg er nemmelig svært opptatt av at folk KUN skal se meg som Gry, og ikke som en på x-antall år. Årsaken til det, er at jeg hverken vil bli dømt som ung- og/eller blond og dum, eller som ei gammel bedrevitende hurpe. Videre, vil jeg gå i akkurat de klærne jeg føler for, sminken jeg liker, og hårlengden + fargen jeg trives med, for ikke snakke om å gjøre akkurat det jeg vil uten at noen skal forsøke seg på at sånn og slik ikke passer seg med den og den alderen. Alder er nemmelig kun et tall, egentlig, for det er enorme forskjeller på kroppslig og mental alder selv om en er født på samme tid!
   Jeg har inntrykk av at også du er et av de menneskene som kan betegnes som ‘aldersløst’, så det overrasket meg egentlig at du ble gjenstand for den ‘ung og dum’ -greia.. Antagelig var det bare et forsøk på hersketeknikk, og ikke noe de egentlig mente.. 😉

   1. Takk for interessant innspill! Jeg opplever ganske sikkert alltid å bli forhåndsdømt, men alltid blir folk positivt overrasket. Så langt ut i programmet skulle jeg ha trodd de visste mer om meg, men kan virke som en slags hersketeknikk, ja..

  3. Jeg fryda meg over hvor flink og proff du var som kjøkkensjef på CK 🤗 Tror Johanna og Mikael følte ubehag over at din måte å lede på ikke stemte overens med deres fordommer mot deg. Derfor måtte de dra deg ned og latterliggjøre deg . Det de gjorde var å dumme seg selv ut så til de grader! Jeg kommer aldri mer til å se på dem som oppegående mennesker! 😁😆😂

    1. Det har vært endel nedlatende kommentarer og baksnakking på CK ja. Jeg reagerte spesielt da Niklas nevnte IQ-en til deg og Erlend. Da ble jeg sjokkert og skuffet, da jeg hadde inntrykk av at han bare var snill og god, og ikke minst morsom. Men den kommentaren var ikke morsom i det hele tatt. Du er ei fantastisk jente, og det er en fryd å se deg på tv😀

     1. Jaa, glemte å nevne den! Skikkelig unødvendig :/ Ikke noen vits i å snakke sånn om folk…
      tusen hjertelig takk for fine ord! Setter veldig pris på det <3

  4. Synes du var kjempe flink denne uka på Camp culinaris. Ble ordentlig imponert. Jeg skulle gjerne hatt deg som sjef😀 selv om man er ung, så er man ikke dum. Jeg lærer masse av mine døttre på 20 og 24 år. Hilsen ei mamma på 43 år☺️

  5. Godt at du ikke er fordomsfull, men at du besitter en åpenhet for alt som er annerledes og nytt.
   Samfunnet vårt er helt annerledes enn for 50år siden, og man møter nye problemstillinger som krever ny tenking.
   Vi trenger noen som ser på norsk politikk med nye, kritiske øyne – kanskje du er en av de som vil kjempe?
   Nå i koronatider, så trenger vi noen som tar avstand fra diktaturloven – altså noen som har en stemme som blir hørt. Kanskje det er deg?

   Du er en sterk kvinne, som står for dyrenes rettigheter har jeg forstått (er det frp som sto for det?) – jeg vet ikke hvordan du stiller deg ellers til de svakeste i samfunnet. Men jeg kan si ut ifra egenerfaring – at før så jeg på meg selv som en som hellet mot høyreekstremisme(innvandring og norske verdier først og fremst, sperre grenser og nasjonalisme), men nå i disse tider, når jeg er eldre og kan mer, forstår jeg at det er viktigere ting som jeg finner verdiene mine som person blandt – medmenneskilighet, forståelse, mindre diskriminering av alle (ikke bare utad – men også inne i den norske psykiatrien som skal være så fantastisk (blandt annet, det er helt klart flere tilfeller av diskriminering i norge)

   Nå i coronatider, så er det ola nordmann med mest penger som klarer seg best. Men ikke bare han. Man ser at “arbeiderklassen” hamstrer villt, og det er manko på spesiellt dopapir og klorin, og gjær og andre bakevarer. Jeg måtte lete i flere dager før jeg fant knekkebrød.
   Hvem blir hardest rammet av denne pandemien? Er det noe å filosifere over?
   De narkomane som er veldig, veldig på kjøret. De blir kastet ut av overnattingssteder pga. smittefare. Det betyr at de må vandre gatelangs i Oslos gater, hva betyr det for smittefaren?. For det første har de fleste av dem nedsatt immunforsvar pga. langvarig rusmisbruk. Samfunnet har gitt opp disse menneskene, og de får ikke tilbud om rehabilitering lengere. Det er forbehold de unge og spreke.

   Vi lever i krisetider nå. Jeg er redd for at de skal ta seg vann over hodet og slippe inn innvandrere, nå som vi har nok med oss selv og å begrense smitte. Og hva om dette viruset egentlig er verre enn hva de sier i media? Kanskje de prøver å skåne oss for noe som kommer til å drepe de fleste ov oss? Er det darwin prinsippet som gjelder? Survival of the fittest? Hva vil egentlig politikerne med sin kriselov? Blir det diktatur i norge? Når kan vi leve normalt igjen? Hvordan stiller du deg politisk Aurora? Det blir et givende innlegg hvis du skriver om det.
   Mvh Silje Pedersen (fra Hillestad, en av slaskene😝)

  6. Godt at du ikke er fordomsfull, men at du besitter en åpenhet for alt som er annerledes og nytt.
   Samfunnet vårt er helt annerledes enn for 50år siden, og man møter nye problemstillinger som krever ny tenking.
   Vi trenger noen som ser på norsk politikk med nye, kritiske øyne – kanskje du er en av de som vil kjempe?
   Nå i koronatider, så trenger vi noen som tar avstand fra diktaturloven – altså noen som har en stemme som blir hørt. Kanskje det er deg?

   Du er en sterk kvinne, som står for dyrenes rettigheter har jeg forstått (er det frp som sto for det?) – jeg vet ikke hvordan du stiller deg ellers til de svakeste i samfunnet. Men jeg kan si ut ifra egenerfaring – at før så jeg på meg selv som en som hellet mot høyreekstremisme(innvandring og norske verdier først og fremst, sperre grenser og nasjonalisme), men nå i disse tider, når jeg er eldre og kan mer, forstår jeg at det er viktigere ting som jeg finner verdiene mine som person blandt – medmenneskilighet, forståelse, mindre diskriminering av alle (ikke bare utad – men også inne i den norske psykiatrien som skal være så fantastisk (blandt annet, det er helt klart flere tilfeller av diskriminering i norge)

   Nå i coronatider, så er det ola nordmann med mest penger som klarer seg best. Men ikke bare han. Man ser at “arbeiderklassen” hamstrer villt, og det er manko på spesiellt dopapir og klorin, og gjær og andre bakevarer. Jeg måtte lete i flere dager før jeg fant knekkebrød.
   Hvem blir hardest rammet av denne pandemien? Er det noe å filosifere over?
   De narkomane som er veldig, veldig på kjøret. De blir kastet ut av overnattingssteder pga. smittefare. Det betyr at de må vandre gatelangs i Oslos gater, hva betyr det for smittefaren?. For det første har de fleste av dem nedsatt immunforsvar pga. langvarig rusmisbruk. Samfunnet har gitt opp disse menneskene, og de får ikke tilbud om rehabilitering lengere. Det er forbehold de unge og spreke.

   Vi lever i krisetider nå. Jeg er redd for at de skal ta seg vann over hodet og slippe inn innvandrere, nå som vi har nok med oss selv og å begrense smitte. Og hva om dette viruset egentlig er verre enn hva de sier i media? Kanskje de prøver å skåne oss for noe som kommer til å drepe de fleste ov oss? Er det darwin prinsippet som gjelder? Survival of the fittest? Hva vil egentlig politikerne med sin kriselov? Blir det diktatur i norge? Når kan vi leve normalt igjen? Hvordan stiller du deg politisk Aurora? Det blir et givende innlegg hvis du skriver om det.
   Mvh Silje Pedersen (fra Hillestad, en av slaskene😝)

   1. Takk for utfyllende kommentar, Silje! <3 Skal tygge på det du tenker. Veldig interessant <3 Politisk ønsker jeg egentlig ikke å gå på blogg, uten om enkelte saker jeg brenner for.

  7. Hei Aurora.

   Jeg er en av de “blonde” som du hentyder til, men jeg er også i 40 årene. Jeg har levd et liv med mange opplevelser jeg skulle vært foruten, men som likevel har gitt meg en tøffere og sterkere grobunn med å vite hvem jeg har med å gjøre i forskjellige samarbeid.
   Det er en stigma i dette samfunnet, og det er at det er grupper som det er ubetinget lov til å klandre og se ned på.
   Jeg er alenemor og det er vel for mange værste sort. Vi er grådige samværsnektere som aldri har eid ei stemme. Vi er undermennesker som ikke bør rope om noe som helst, for gjør vi det, jo mer stemplet blir vi.
   En kan bare trekke frem serien om Utøya, som er en fantastisk serie by the way, men jeg ble skikkelig provosert av å se stempelet som ble lagt på oss som gruppe i deler av serien. Jeg skjønner konseptet med at vold utføres av damer også, men det blir likevel vist som en underliggende mistanke på at vi alenemødre ikke fortjener den respekten normale mennesker får. Flere av mine venner skjønte ikke hvorfor snutten om voldelige alenemødre var med heller i en slik setting. Det var provoserende i en slik setting og for meg var det en skjult form for snikstempling.
   Jeg skulle ønske vi hadde kommet lenger i dag enn hva vi har gjort, men vi er mange grupper som dessverre ikke hører med i samfunns aksepten.
   Og ja, er helt enig med deg når vi ser på heksejakt også. Den er et godt eksempel på en bedriftskultur som skraper beina under gode mennesker. Det er ikke bare for kvinner det skjer, jeg vet om flere menn også som har blitt utsatt. Jeg vil si at det handler om moralen til mennesker såvel som makt. Et narsisstisk bilde en sjelden kommer like godt ut av som i serien, heksejakt. Det er hersketeknikker i bedriftene i dag, som har vokst i farlige retninger altfor lenge. Varslere blir sjelden trodd, hørt osv. Og det er flere selvmord knyttet til varslere. Det blir ikke bare vanskelig for videre yrkesliv for den utsatte, men det er også diagnoser som f. Eks ptsd de blir rammet av etter en slik behandling.
   Hvordan vi behandler mennesker har ingenting med alder å gjøre, det er som ei over her sier, mental alder er noe helt annet og jeg har ingen respekt for Johanna eller Michael som kan sette seg høyere enn andre ved å snakke slik. Da tror jeg de har misforstått hva det vi si å være voksen. Respekt er nøkkelordet og at vi heier hverandre frem til tross for at vi er forskjellige.
   Jeg tror vi bør tenke over i alle aldre hvordan vi påvirker de rundt oss, aller mest barna som ofte arver våre syn på hvem vi kan tillate oss å nedvurdere og der har vi en lang vei å gå. Skal vi få til en forandring må vi starte med oss selv, ved å lytte, forstå hverandre og aller mest gi hverandre en aksept som gir oss de samme grunn- verdiene.
   Heier på deg og heier på Johanna og Michael også, til tross for deres uvitenhet.

   1. For et bra budskap du deler med meg her <3 Det er så utrolig mange steder der det skulle ha vært store endringer. Det å være en forskjell selv er det beste man kan gjøre, men det krever mot og tåmodighet <3

  8. Hei Aurora. Jeg er i den gruppa 40+(46). Det jeg tror kan være litt feil med min generasjon, er at mange ikke klarer å huske hvordan det var å være ung, SAMT at samfunnet har forandret seg. Jeg har en sønn på 26 år, og en datter på 16, og er nå glad for at jeg fikk mitt første barn tidlig, slik at jeg har kunnet fulgt med, på en litt annen måte. Jeg er utrolig glad for at jeg IKKE er ung og skal vokse opp i det samfunnet vi har i dag. Det er så mange «regler» man må ha for å bli godtatt. Jeg var også blondine. Da jeg skulle ut i arbeislivet, møtte jeg på utfordringer. Jeg hadde grei utdannelse, var på mange intervjuer, men jobb fikk jeg ikke. Jeg farget håret mitt mørkt (som et eksperiment), og da jeg kom på intervju noen dager etter( hadde tre samme dag), så satt jeg der med 3 tilbud om jobb, og de prøvde å «kjøpe» meg, og «bydde»over hverandre. Det sier litt om at det er en fordom vedr blondiner, og det er det ennå, dessverre. Men det som er ditt problem er: du er ei vakker blondine, som sier det som du tenker på. Dvs ærlig. Jeg har ikke sett noe til deg før, men, men for ei god jente du er (ut ifra CK). Du står på, du klarer utrolig mye( men slitt litt med disse iskulene, noe jeg aldri hadde fått til) og den gleden som lyser ut av deg når du klarer oppgavene er priceless. Spesielt gleden da dere vant street food oppgaven.
   Folk må jaggu slutte å dømme, noe som er så lett med de SoMe vi har. Spesielt KG, hvor unnskyldningen alltid er: de har valgt å være offentlig, så da får de tåle det. Jeg lever etter regelen: hvis det er noe du ikke tør å si til en person face to face, så burde man HOLDE KJEFT!!! Syns du virkelig er ei skikkelig god jente 👍🥰. Stå på og fortsett å vær deg selv👍☺️🥰

   1. Tenk så UTROLIG??? At du farget håret og fikk jobb…. Ufattelig.

    Tusen takk for så vanvittig gin tilbakemelding. Slike kommentarer varmer veldig, og jeg jobber med å ta dem innover <3 <3

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg