Camp Kulinaris: Respektløst

Om du ikke har sett kveldens episode av Camp Kulinaris, så tar jeg dere gjennom et hendelsesforløp i dette innlegget

Jeg blir rett og slett skuffet og lei meg av å se hvordan enkelte taklet Erlends forsøk på å gjøre noe fint, minnes pappaen sin, og ikke minst i god tro om at han gjør noe som er bra for alle rundt. Åpenhet om sorg og å miste noen er helt avgjørende for prosessen med å takle sorgen, og jeg synes det var utrolig tøft av Erlend å tørre å være så åpen, og være villig til å be om støtte.

DETTE SKJEDDE:

Erlend ber alle ta med en pute og bli med inn

 Erlend spurte om alle kunne være med og sette seg i en ring, med utgangspunkt i å støtte ham siden det var ett år siden pappaen hans døde. Alle var nysgjerrige og villige til å ta med seg en pute inn, og å bidra der de kunne. Hittil visste ingen hva Erlend ønsket alle skulle være med på.

Erlend ber alle sette seg i ring, lukke øynene og holde hender.

Vi satt oss alle ned på hver vår pute og holdt hverandres hender. Erlend har en helt magisk energi, og jeg kjente alle følelsene hans strømme gjennom kroppen. Jeg begynte å gråte selv, for jeg vet hvor forferdelig det er å miste pappaen sin. Tanken på at det bare var ett år siden Erlend mistet sin var helt forferdelig.

Reaksjonene kommer

Det er helt tydelig at Abu har fanget grunnelementene i det som foregår. Selv om han selv ikke ville valgt å gjøre noe slikt som Erlend valgte, forstår han at det i øyeblikket er viktigere å tenke på hva Erlend går gjennom enn at han selv synes det er litt teit… Johanna derimot viser tydelige tegn på at hun misliker det som foregår og omtaler det som “tåpelig”. I tillegg (dette ser vi ikke på tv) sier Mikael at han ikke er komfortabel, og trekker seg fra hele greien, og vil ikke ta del i det vi driver med.

Erlend ønsker å ta et initiativ

Det vi ikke ser på tv er at Erlend ønsker at alle skal si noen ord om noen de savner som har gått bort, eventuelt noen andre de savner. Personlig følte jeg at det ble veldig viktig å si noen ord om min egen pappa, da jeg håpte det kunne hjelpe Erlend å kunne dele sorg over å miste en far. Erlend og jeg er de eneste som sier noen ord om de vi savner. Dette er for så vidt ok, for det er ikke alltid så lett å være åpen og dele ting som er veldig personlig.

Runar ber “Fader vår”

Det er vanlig at minnesermonier foregår i kirken, og jeg antar at det var derfor Erlend ønsket at Runar skulle si fader vår. Personlig er jeg ikke kristen, men jeg følte det var riktig om Erlend hadde behov for dette. Vi var også heldige som hadde en tidligere predikant tilstede som kunne hjelpe til da Erlend trengte det som mest.

Reaksjonen fortsetter

Dette er her jeg reagerer. Det er tydelig at alle ikke var 100% komfortable med det Erlend ønsket, men det er visse ganger man bare bør vise litt respekt for andre og det de går gjennom.

Jeg synes det er respektløst av Johanna å ikke bare holde munn, selv om hun ikke digger opplegget. Det er sykt viktig å snakke om følelser, og det er nettopp dette Erlend gjorde så riktig. Jeg kan selv avsløre at jeg opplevde en mye tøffere og vondere sorg etter å ha mistet pappa, FORDI jeg var redd for å vise følelser og snakke om det som hadde skjedd. Hva slags budskap sender man ut ved å gjøre narr av en minnesmarkering? I lille Norge der vi er så redd for å snakke høyt, vise oss frem, skal vi også være redd for å åpne oss rundt sorg? Dette er et alvorlig tema, og jeg synes det er forferdelig at det ikke får mer fokus.

Jeg vil at alle som leser dette innlegget skal tenke seg om to ganger før dere oppfører dere som Johanna i lignende situasjoner. DETTE ER FAKTA: 1.Erlend prøver å minnes sin avdøde far, og ber alle om psykisk støtte. 2. De fleste respekterer at Erlend trenger å gjøre det på sin måte, men det er én person som nekter bidra, og én person som faktisk mener hele greien er tåpelig. Tåpelig? Jeg klarer ikke legge fra meg ordet… Er det TÅPELIG å sørge? ALLE som har mistet noen ved hvor instendig vondt det føles, og om vi skal bli fortalt at det er TÅPELIG å uttrykke hva vi har på innsiden, så blir det mange mennesker som vil slite. Det er superviktig å snakke om det vonde vi bærer på, og det er helt forkastelig at noen nærmest står og spytter på noen som tør å be om kjærlighet, som tør å åpne seg og som forsøker å dele hva de har på innsiden.

Erlend Elias Bragstad er et fantastisk menneske med så vanvittig mye godt i seg. At han legger fra seg så mange barrierer og er villig til å dele noe så sterkt med både oss som var med ham, men i tillegg alle seerne, det krever MOT. Det er slik ting bør være. Vi skal ikke være redd for å snakke om det vonde, men vi skal heller være redd for å tie. Vi må begynne å tørre å åpne oss, gi hverandre kjærlighet og håp ♥

Vær så snill, husk å ha respekt for det andre rundt deg går gjennom. Kjemp alltid for å forstå, og ta imot med åpne armer når noen er så modige at de åpner seg for deg ♥

♥ Ta vare på hverandre! ♥

 

 

FØLG MEG:

Snapchat: auroragude

Instagram: auroragude

FacebookHER

21 kommentarer
  1. Heeeelt enig !! Fikk virkelig vondt av Erlend i går når jeg så episoden☹💔, så utrolig respektløst og barnslig av voksne mennesker !

  2. Du og Erlend er bare helt fantastisk gode, varme og kjærligsfulle medmennesker 💖💖

  3. Du e altså ei så varm å godhjærta jenta 🦄
   Du e dæ sjøl å et hærlig menneske.
   Di fleste sku ha hatt personligheta di.

  4. Du e altså ei så varm å godhjærta jenta 🦄
   Du e dæ sjøl å et hærlig menneske.
   Di fleste sku ha hatt personligheta di.

  5. Synes det Erlend gjorde var vakkert og Johanna burde vise respekt, Michael og. De opoførte seg som furtende barn. Johanna er blitt litt vel høy på seg selv. Heldigvis hadde Erlend deg gode menneske som viste han både respekt og medfølelse. ❤

  6. Huff, SÅ respektløst! Om man ikke er helt enig i det som skjer rundt seg, skal man da søren meg respektere det fordi! Makan!!! Blir trist jeg! Stakkars dere da!😢 Ikke kødd med død og sorg! Som mor, er ikke dette særlig godt forbildemateriale… klem til deg og Erlend!❤️ Dere 2 gjør hele Ck!❤️

  7. Har ikke sett episoden enda, men bara av å lese dette ser eg respektløsheten, Erlend er et følelses menneske, å det skulle vært flere som han..❤

  8. Jeg syntes faktisk det er mye bedre å velge å ikke være med, enn det Johanna driver med. Jeg vet ikke hva Mikael tenkte, men helt ærlig forstår jeg mye bedre hans reaksjon enn Johanna. Eller nå har jeg ikke sett reaksjonen hans, og hvordan han valgte å gå, men dersom han sa at han ikke er komfortabel med det og valgte å trå varsomt vekk, HELT OK.

   1. Enig med deg, samtidig som jeg synes det er litt rart å ikke være villig til å strekke seg litt ekstra. Uansett er det bedre enn hvordan Johanna holdt på, så godt poeng.

  9. Fikk tårer i øynene når jeg så episoden, og ble veldig overrasket over hvordan enkelte taklet det, det var respektløst. Jeg beundrer Erlend, han er et fantastisk menneske og han er heldig som har en fin person som støtter han og skriver dette innlegget, det var flott av deg, Aurora ❤️

  10. Fantastisk flott å ta opp og kjempeflott skrevet ❤️ Å gi 5 min styrke og respekt til ett menneske i dens sorger ikke så mye , men uendelig mye for den som trenger det i sin sorg ❤️

  11. Hadde vi mennesker bare kunnet ha respekt for hverandre og godta at vi alle er forskjellige og takler ting på hver vår måte….da hadde verden vært et så mye bedre sted. Hvis vi i tillegg kunne vist dyrene den samme respekten , da hadde vi kommet enda lenger…. Viktig tema du skriver om her og all honnør til deg for å ta det opp på en slik fin måte.

  12. Jeg forstår din reaksjon, men respekt må gå begge veier. Å dra noen inn i noe de ikke er komfortabel med eller tror på er heller ikke riktig. Det som hadde vært riktig, var om Erlend faktisk hadde fortalt hva som skulle skje og spurt hvem som ønsket å være med. Man kan være en god venn og støtte selv om man ikke tror på de samme tingene. Hvis man hører hva Johanna sier, så sier hun faktisk at hun blir ukomfortabel av det. Hvorfor er det greit å presse andre til å gjøre ting de ikke har lyst til?
   Når det gjelder sorg og savn så finnes det INGEN fasit og alle må få gjøre det på sin måte. Her ble man nesten lurt litt inn i det uten å vite hva man gikk til. Det er ikke den riktige måten å gjøre det på synes jeg. Da blir det lett at man reagerer og sier ting feil.
   Ingen vet hvorfor mennesker reagerer ulikt på slike ting.

   Å vise respekt er å akseptere at vi er forskjellig. Ikke tvinge noen til å gjøre det vi selv vil.

   1. Synes ikke det er mye å forlange å sitte stille og holde hender imens noen snakker om følelsene sine. Hun ble tidlig klar over hva vi skulle, og kunne valgt å trekke seg ut med en gang.

    1. Det er DIN mening Aurora og trenger nødvendigvis ikke være den riktige. Synes bare det er umoden oppførsel av deg å lage en slik overskrift på noe som dette. Vi eier alle våre egne følelser og når det kommer til savn og hvordan vi skal håndtere det, så er det opp til hver enkelt av oss. Erlend er super, men kan være veldig alternativ for mange. Selv om du er helt OK med det, så må respekten gå begge veier.

  13. Helt enig,og selv tror jeg Johanna må ha store broblemer for hun plaprer så jeg vurderer slutte se på. Hvorfor er d foresten bare Johanna nesten som prater innimellom ? Snodig hele greia.Nå kjenner jeg ingen av dere men bare noe jeg har reagert på og irritert meg over.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg