Jeg ble diskriminert

God mandag, alle sammen! 

Nå skal jeg fortelle noe som gjorde meg forbannet i helgen, og som jeg er så sykt lei av å måtte bli rammet av, høre om og bevitne. Problemstillingen er av den karakter at det ikke bare ligger hos enkeltindividet, men i kultur, miljø og mange års erfaringer og holdninger. Dette er rett og slett noe som jeg tror er betont av et dypere problem enn et enkelttilfelle.

På lørdag våknet jeg tidlig, og følte meg klar for at “i dag skal jeg gjøre noe artig”. Moro for meg er ikke å sette meg ned og se en komedie, men å gjøre reise et sted, gjøre et stort kjøp, ta en helomvending i livet, gjøre en beslutning som snur ting på hodet eller noe i den duren. Jeg er i hvert fall ikke glad i alt som er normalt. Så ja, hva kunne jeg finne på som var litt annerledes enn å bare gå en tur i det fine været? Jo!!! Plutselig fant jeg ut at jeg kan dra og kjøpe ny bil. Egentlig er jeg veldig glad i bilen jeg har fra før, men jeg har faktisk vurdert å gå over til elbil, fordi man sparer sykt mye i drivstoff. Jeg er ganske patriotisk når det kommer til merke, så noe annet enn BMW er utelukket for meg. BMW har inntil videre kun én type elbil, og dette er i3. Den er egentlig sykt stygg, men det er som sagt den eneste elbilen BMW har nå. Jeg tenkte at jeg skal legge fra meg behovet for en sporty bil, og heller for første gang i livet ta en litt fornuftig beslutning ved kjøp av kapitalvare. 

Det jeg gjorde var å søke opp på finn.no hvilke biler jeg kunne prøvekjøre som var i mitt område. Jeg tør ikke kjøpe privat, så jeg søkte kun forhandlere. De gangene jeg har kjøpt bil har jeg benyttet innbytte, som er en veldig fin og enkel prosess, som sparer en for mye slit og venting. Etter å ha funnet to biler jeg synes var aktuelle, tok jeg bilen min og kjørte ned til bil nummer én. Jeg fikk prøvekjøre den, og synes den var helt ok – så denne kunne jeg jo kjøpe. Først forsøkte jeg å gi bilnøkkelen min til selgeren for at han skulle kunne ta en titt på bilen min og gi meg et raskt prisoverslag. Selgeren forteller at det er en annen som gjør prisvurderingene, så han skulle ringe og få et rask cirka-svar. Tålmodig står jeg og venter, og jeg setter meg en tanke om mitt eget aspirasjonsnivå. Jeg vet jo godt hva bilen min er verdt, basert på andre jeg kjenner som jobber med bil, og sammenlignet med lignende biler på nettet. Det som skjer er at selgeren gir meg et… ja… skikkelig skambud. Jeg merket at jeg ble litt fornærmet, så jeg sa bare at jeg får tenke på det, og at “da vet jeg det”. Selgeren ble stresset og begynte å prate om at prisen ikke var skrevet i stein, og at kanskje jeg kunne få mer om de gjorde en skikkelig sjekk av bilen, og at jeg måtte ta kontakt igjen til uken.

Ganske oppgitt kjørte jeg videre til en annen forhandler, for å se hva de hadde å tilby. Jeg ble møtt av en selger som spurte hva jeg var ute etter. Jeg forklarte at jeg ville vite hva jeg kunne få i innbytte for min egen bil. Selgeren ba meg vente, og satt en av sine kollegaer til å ta en titt på bilen min. Jeg ble overrasket over servicen, da de til og med vasket bilen min, heiste den opp og brukte en god stund på å se til at ting var i orden. Jeg fikk beskjed om at dette var en veldig bra bil av god verdi, og at det var kjempebra at alt av service og eu var så godt fulgt opp. Etter en stund ropte selgeren på meg, og sa at han hadde et bra tilbud. Tilbudet var 30.000,- mindre enn forrige person jeg snakket med. Selgeren snakket masse om hvilke biler som lå ute på nettet, som lignet min, og hva disse kostet, og påpekte at jeg ikke kunne forvente å få noe særlig mer enn hva han tilbød. Jeg reiste meg opp, takket pent for meg og ønsket ham god helg.

Så hva mener jeg med at jeg ble diskriminert? Jeg dro hjem, ringte en jeg kjenner og fortalte om hva som hadde hendt. Han ble nærmest rasende, for halvparten av alt jeg hadde blitt fortalt var LØGN. Selgerne hadde gitt meg ganske mange argumenter for det ene og det andre, men så og si alt var bullshit. I tillegg trykket jeg meg inn på nettet for å sammenligne bilen min med andre som ligner, og selgeren hadde løyet meg rett opp i ansiktet. Han hadde påstått at biler som lignet min lå ute til salgs for mellom 50.000 og 100.000 mindre enn hva jeg ville ha for min. Så da er spørsmålet HVORFOR? Et tips man ofte får når man skal forhandle om bil, er å ta med seg en mann, eller i beste fall en person som jobber med biler selv. Dette gjorde ikke jeg, for jeg forventet å bli behandlet rettferdig, og ikke at folk prøver å lure meg.

Kan ikke en kvinne gå og kjøpe seg en f******s bil uten å bli forsøkt rundlurt?


FØLG MEG:

Snapchat: auroragude

Instagram: auroragude

FacebookHER

 

18 kommentarer
  1. Tror nok jeg ville lest opp på definisjonen av diskriminering, for det her er langt ifra det. Du kunne jo gjerne ha kommet med et mottilbud til selgerene og sagt hva du mente bilen var verdt. Er en selfølge at de vil gi et så lavt innbytte som mulig, og at det ikke trenger å ha noe som helst med å gjøre at du er kvinne.

  2. Ikke pent at de lyver. Men jeg tror diskriminering handler om noe annet, og gjør mer vondt på andre måter. F.eks. at du ikke blir innkalt til intervju pga hudfargen din eller at du må reise på 2. klasse fordi du er hvit mens 1. klasse er for fargede etc. Eller at du får lavere lønn fordi du er kvinne. Eller at du mister jobben pga dine politiske eller religiøse synspunkter.
   Kiwi fikk meg til å betale for to ting når jeg egentlig hadde kjøpt en. Det er ikke diskriminering, men det er kjedelig…

  3. Det er faktisk diskriminerende av deg å anta at det er fordi du er kvinne. Både menn og kvinner kan være stokk dumme, og “lowballing” er et kjent salgstriks.

  4. Du hadde nok fått et skambud uansett om du hadde innover eller utovertiss i dette tilfellet. Bruktbilforhandlere byr som regel 10-20% under markedspris på Finn (da de vil yte bruktbilgaranti osv til neste kunde i tillegg til at de ønsker seg en god margin).
   I tillegg er jo selvfølgelig første utgangspunktet et bud som 5-10% lavere enn dette igjen.

  5. Du ble ikke diskriminert på noen som helst måte. Alle vet da at man får en elendig pris om man velger innbytte. Det eneste man må vurdere er om man kan akseptere dette pristapet mot å selge selv for å slippe alt styret som følger med eget salg.

  6. Nei. Men det har ingenting med diskriminering å gjøre. Selgerens ord og handlinger i slike situasjoner er ikke avhengig av om du er mann eller kvinne, hvit eller farget. Her skriker du opp om noe helt annet og alvorligere enn det å bli forsøkt flådd av en bilselger.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg